Villa Dobra


Apartman-Horvátország-VIR sziget szállás

Nyomtatás E-mail
Egynapos kirándulások
                  zrmanja kanyon           

   Plitvicei tavak
         Dalmát óvárosok    Zrmanja
kanyon     Krka Vízesés
                               
 
 

 

Plitvicei tavak
plitvicei tavak látnivalók útban vir sziget feléEgésznapos kirándulás kényelmes, légkondícionált kisbusszal Indulás közvetlenül a Villa Dobra Apartmanháztól (utazás+ellátás+nemzeti park belépő+magyar nyelvű idegenvezetés)
Fedezze fel a Plitvicei Tavakat kényelmesen: komfortos, légkondícionált kisbusszal, Vir szigeti indulással - közvetlenül az apartmanháztól. Nem kell órákat vezetni, parkolóhelyet keresgélni, sorban állni a jegyekért és még egy pohár sört is megihat a gyalogtúra végén :) A túra ára magában foglalja az utazást, ebéd csomagot, menetjegyet a sétahajóra és a nemzeti park belépőjegyeket is. Elegendő létszám esetén a magyar nyelvű idegenvezetés
a Villa Dobra Apartmanház ajándéka :-) 
Plitvicei tavak sokak szerint egész Európa legszebb nemzeti parkja. Horvátország egy erdős hegyekkel körülölelt völgyében, kisebb szintkülönbségekkel tizenhat élénk kékeszöld színű tavat alakítottak ki a természeti erők. A kivételes szépségű, számos vízeséssel, gazdag növény- és állatvilággal, friss levegővel, kényelmes szálláshelyekkel rendelkező parkot évente közel egymillió természetkedvelő keresi fel. A tórendszer az év különböző szakában más-más arcát mutatja. Tavasszal és nyáron virágok színesítik a zöld árnyalataiban pompázó tájat, a patakok vize a hóolvadáskor megduzzad, ősszel az ezerszínű természet tárul elénk, míg a téli havazás fehér hótakaróval, a hideg cifra jégcsapokkal díszíti a tórendszert, amely a majdnem 300 négyzetkilométeres Nemzeti Park legkáprázatosabb természeti látványossága és 1979 óta az UNESCO védelme alatt áll, a Világörökség része.
plitvicei tavak nemzeti park magyar idegenvezetésMiért érdemes a csoportos kirándulást választani? milyen előnyei vannak:

 - egyéni útvonal, ami érinti a Plitvicei Nemzeti Park legszebb részeit: A Nagy Vízesést, A Nagy Tavat (amin sétahajóval kelünk át kétszer a túra során), a barlangot és a legszebb vízeséseket és kilátóhelyeket. Az útvonalat úgy terveztük meg hogy a nyári főszezonban is elkerülhető legyen a zsúfoltság így van idő megállni és fényképeket készíteni. 

 -  10 - 15 személyes, kényelmes, klimatizált kisbuszokkal utazunk. Igény szerint egyéni szervezést is biztosítunk magyar nyelvű idegenvezetéssel 8 és 15 személyes kisbuszokkal.

 - közvetlenül a Plitvicei Nemzeti Park bejáratához érkezünk, nem kell parkolóhelyet keresgélni és sokat gyalogolni a bajáratig. A kisbusz közvetlenül a nemzeti park bejáratánál áll meg, a túra végén pedig a kijáratnál vesz fel, nem kell sokat sétálni illetve várni a nemzeti park saját túrabuszaira ami visszavisz a kiindulópontra.

 -útközben a Medvefarmon is megállunk ahol barna medvéket, őzikéket is láthatunk és a gyerekek pónilovat simogathatnak

 - a jegyvásárlás és a bejutás a nemzeti parkba főszezonban is gördülékeny, mert csoportként elsőbbséget élvezünk belépéskor és a jegyeket is soron kívül tudjuk megvásárolni. Nem kell az időt sorban állással tölteni

 - ebéd csomagot biztosítunk (szendvics, gyümölcs, gyümölcslé ásványvízzel) így nem kell sorban állni az éttermekben, több idő marad a nemzeti park felfedezésére

- a túra közben egy jó pohár hideg sört, bort is megihatsz. A kirándulás után jót lehet szunyókálni hazaúton a busz hátsó ülésén, nem kell vezetni :)
 
plitvicei tavak látnivalók útban vir sziget feléA kristálytiszta türkizkék víz, a friss levegő, az érintetlen természet olyan látnivalót kínál amihez hasonlót ritkán találunk a kontinensen. A nemzeti park 16 - eltérő szintkülönbségű - tavát vízesések kötik össze amelyek közül a legnagyobb 78 méter magas. A tórendszer legfelsőbb tagja 600 méterrel van a tengerszint felett. Innen több mint 7 kilométert tesz meg a víz mire a legalsó tóba ér ami csak 150 méterre van a tengerszint felett.A tavak mélysége változó, a kisebbek néhány méter, a legnagyobb tó melysége, amin sétahajóval kelünk át a 43 métert is eléri. Nem túlzás azt állítani, hogy a Plitvicei tavak látogatóinak életre szóló élményben lesz részük. A gyalogutak közvetlenül a tavak mellett, a vízesések közvetlen közelében vezetnek. Ha kedvünk tartja egy 87 méter mély barlangon át lesétálhatunk a domboldalról a víztükörig is... Útba ejtjük a legszebb, legnagyobb vízesést ahol 78 méter magasról zúdul le a kristálytiszta forrásvíz.

A tavakat nemcsak források, hanem alulról, karsztvizek is táplálják. A Krka Nemzeti Parkkal ellentétben Plitvicén nincs kijelölt hely a fürdőzésre. A nagy tavon átkelve egy tisztásra érkezünk ahol megpihenhetünk és megebédelhetünk. Parkolásra a két bejáratnál van lehetőség. Rendkívül impozáns a szinte mindenhonnan lezúduló víztömegek látványa, melyek közül a legnagyobb a legalsó tó végénél található. A legnagyobb tavon lehet hajózni is, a túránk két hajókázást is magában foglal. Egyszer egy rövid pár perces utat majd egy hosszabb, 20 perces kirándulást (a jegyár tartalmazza a hajókirándulásokat is)
kirándulás plitvicei tavakhoz horvátországbanKét legnagyobb tava a Kozjak és a Prosce, a kettő közül
a Kozjak tavon fogunk átkelni hajóval. A három kilométer
hosszú erdős partok által határolt tó az alsó és felső tavakat
köti össze. Sokan a legszebb tónak tartják a Galovac-tavat lépcsős
vízeséseivel. A hegyvidék domborzatának köszönhetően minden tó
más-más magasságban helyezkedik el, és mivel a tavak egymásba
kapcsolódnak, számtalan, kisebb-nagyobb vízesés alakult ki.
Plitvicei tavak ősszel és télen
A párás levegő és a nem perzselő, kellemes nyári melegnek köszönhetően igazán gazdag növényvilág veszi körül a tavakat. Körös körül minden zöldbe borul. Mintha az őserdőben járnánk...

Ősszel is páratlan látvány tárul elénk amikor a lombkoronák az ősz minden színében pompáznak. A Plitvicei Nemzeti Park egész évben látogatható, akár télen is. Hóesésben sétálva fedezhetjük fel a befagyott vízeséseket, tavakat. A gyalogutakon bokáig, olykor térdig gázolhatunk a friss hóban. Közben élvezhetjük a téli csendet amit ilyenkor semmi sem zavar meg ... A park télen, hóesésben is felejthetetlen élményt nyújt. Este az egész napos gyaloglás után egy környékbeli faházban kucorodhatunk a kandalló mellé. 
   Plitvicei Tavak egésznapos kirándulás - Program

   8.00 indulás Vir szigetről, az apartmanháztól
   10.15 érkezés A Plitvicei Tavakhoz
   11.30 Hajókirándulás - a legnagyobb tavon sétahajóval kelünk át
   12.00 ebéd (mi biztosítjuk, a kirándulás ára tartalmazza)
   12.30 gyalogtúra a Felső tórendszernél
   14.45 hazaindulás
   17.15 visszaérkezés Vir szigetre

   Hasznos tudnivalók: túrabakancs/túracipő mindenképpen ajánlott. Érdemes hozni pulóvert vagy széldzsekit, mert június elején valamint szeptemberben már kicsit hűvösebb van a hajón amikor átkelünk a tavon. Az ebédcsomag bőséges, esetleg plusz innivalót érdemes hozni. 

     A jegyár tartalmazza az utazást légkondícionált kisbuszban, nemzeti park belépőt, ebéd csomagot, idegenvezetést és a sétahajóra a belépőjegyet. Gyermekkedvezmények: 4 éves korig ingyenes, 4-12 éves kor között a felnőtt ár 50%-a

További információ a kirándulásról elérhetőségeinken, vagy a nyári hónapokban személyesen az apartmanháznál. 

  
Zrmanja kanyon (kisbusszal és hajóval)

Egynapos kirándulás kisbusszal: 

krka nemzeti park krka vízesés horvátországA Velebit hegységben eredő Zrmanja folyó mély szurdokvölgyben kanyarogva a Novigradi-öbölben éri el a tengert. Utunk során meglátogatjuk a Maslenica viaduktot, a kanyonba érve pedig két pihenőhelyen állunk meg fürödni, napozni, pihenni. A folyó legszebb vízesései mellett táborozunk le, majd a folyóparti étterem teraszán vendégül látunk benneteket egy finom ebédre. Ebéd után kenut, kajakot is bérelhettek, vagy a folyóparti tisztáson sziesztázhattok. Indulás: 8:30-kor, hazaérkezés 17:30 körül. A program díja tartalmazza a transzfert, az idegenvezetést és az ebédet (haltál vagy frissen sült pisztráng üdítővel, kávéval). 5-8 fő részére. Hajókirándulás a
Zrmanja kanyonban: A hajó Novigrad városból indul reggel 9:00 órakor. Mintegy háromnegyed órás utazást követően elérjük a folyótorkolatot. Ezután válik igazán látványossá az utazás, hiszen a folyót helyenként 150 méter magas sziklafalak szegélyezik. A különleges táj a filmeseket is megihlette, hiszen a Winnettou több jelenetét is itt, a Zrmanja kanyonban forgatták le. A hajóút az első vízesésnél ér véget, ameddig a folyó hajózható. Visszaérve a Novigradi-öbölbe elhajózunk a Maslenica viadukt alatt, majd egy rövid kitérőt teszünk a tengerre. 17 óra körül érkezünk vissza Novigrad városba. A hajó maximális létszáma 13 fő. Az úr során üdítőt, üdvözlő pálinkát és dalmát süteményt is felszolgálnak.   
Krka Vízesés
krka nemzeti park krka vízesés horvátországEgésznapos kirándulás kényelmes, légkondícionált kisbusszal Indulás közvetlenül a Villa Dobra Apartmanháztól (utazás+ellátás+nemzeti park belépő+sétahajó menetjegy)
Fedezze fel a Krka Vízesést kényelmesen: komfortos, légkondícionált kisbusszal, Vir szigeti és Zadari indulással. Nem kell órákat vezetni, parkolóhelyet keresgélni és még egy pohár sört is megihat a gyalogtúra végén :) A túra ára magában foglalja az utazást, ebéd csomagot, menetjegyet a sétahajóra és a nemzeti park belépőjegyeket is így nem kell sorban állnia érkezéskor a jegypénztáraknál.
Sibenik városához közel, az A1 autópályáról  Skradin kijáratnál letérve érhető el, Vir szigettől körülbelül 1 órás utazással. Két bejárata van, ha Skradin felől megyünk akkor sétahajóval visznek be a parkba (kb. fél óra az út) vagy pedig Lozovac-nál is bemehetünk a parkba ebben az esetben a hajótúra kimarad. Félóránként indulnak hajójáratok  a nemzeti park bejáratához. A hegyekből alázúduló folyóból kialakult vízesések egy tóba gyűlnek össze, melyben akár fürödni is lehet. Ezt a tavat az egyik legnagyobb és legszebb vízesés, a 'Skradinski buk' táplálja a hegyekből friss, tiszta forrásvízzel. A sétányokon több helyen is árusok kínálnak édességet, gyümölcsöket, és néhány étterem is várja a látogatót. A patakocskák kristálytiszta vize mindenütt tele van halakkal és a területen számos egyedi növény- és állatfaj él, így természetesen sem horgászni, sem vadászni a területen nem szabad. Ha van kedvünk, ellátogathatunk Murter településre is. A szigeten fekvő várost olyan keskeny tengeri sáv választja el a szárazföldtől, hogy egy, a hajók előtt óránként felnyíló kishídon lehet elérni.

A nemzeti parkhoz közel terül el Skradin városa. Érdemes felkeresnünk festői környezetéért. Az apró dombok tövében szétterülő Jezersko tó számtalan kicsi, labirintus-szerű öblöt képez. Horvátországi nyaralás során csak kevesen tudnak beszámolni arról, hogy kristálytiszta hegyi tó vízesésében fürödtek. Vir szigettől csak másfél óra, érdemes ide is ellátogatni.

A nemzeti park élővilága, változatos természeti kincsei miatt a Világörökség része. Ha Vir szigetre jön nyaralni, érdemes ide is ellátogatni. Kora reggel 
érdemes elindulni az autópályán de akár a tengerparti úton is érdemes menni, mert az odavezető tengerparti út is gyönyörű. Hazaúton érdemesebb az autópályát választani, mert gyorsabb.

 

 
A Krka Nemzeti Park (Skradin) távolsága Vir szigettől: 100 km | 1,5 óra

Megközelítés (QR-navi kód):

A Krka Nemzeti Park 2016-os belépőjegy-árait itt találja

 
 Krka Nemzeti Park egésznapos kirándulás - Program
  8.00 indulás
  9.30 érkezés Skradinba, innen sétahajóval tovább a nemzeti parkba
  10.00 kirándulás, a Krka Nemzeti Park felfedezése, fürdés a vízesésnél
  11.30 ebéd (mi biztosítjuk, a kirándulás ára tartalmazza)
  12.00 kirándulás, gyalogtúra a nemzeti parkban
  14.00 sétahajózás a parkban
  15.00 visszaérkezés Vir szigetre

A jegyár tartalmazza az utazást, ebéd csomagot, idegenvezetést, nemzeti park belépőjegyet és a kirándulóhajókra szóló jegyeket. Gyermekkedvezmények: 4 éves korig ingyenes, 4-12 éves kor között a felnőtt ár 50%-a

   További információ a kirándulásról elérhetőségeinken, vagy a nyári hónapokban személyesen az apartmanháznál.

cetina forrás horvátország kirándulásCetina forrás 

Horvátország egyik leghosszabb folyója, a Cetina a Bosnyák határ közelében ered. A hegyes-völgyes vidéken látványos, a tenger színére emlékeztető türkizkék színben tör a felszínre a kristálytiszta forrásvíz. A Cetina forrás környéke természetvédelmi terület ami számtalan gyalogos és kerékpártúra-útvonalat kínál. A környező magas hegyek tetején kilátópontokat alakítottak ki ahonnan csodaszép látvány tárul elénk. A közelben található Horvátország legmagasabb pontja, a kora nyárig hóval borított Dinara csúcs amit szintén útba ejtünk. A Cetina forrásvidék nyáron is csendes, nyugodt környék. Az idő a hegyek között kissé hűvösebb, mint a tengerparton ezért a főszezoni hónapokban is érdemes kirándulni, túrázni. 
cetina forrás horvátország kirándulás

Útvonal és látnivalók útközben   

Reggel 8 órakor indulunk Vir szigetről. Körülbelül egy óra utazás után rövid pihenő a Krka folyó torkolatán átívelő viaduktnál ahonnan Skradin városára és a Krka torkolatra nyílik csodaszép panoráma az autópálya pihenőben kialakított kilátópontról. Egy kis nézelődés és kávészünet után továbbindulunk, nemsokára elhagyjuk az autópályát és a Cetina forrásvidéke felé vesszük az irányt. A Krka pihenő után még körülbelül 1 óra az út. 

cetina forrás kirándulás horvátország

A Cetina forrást egy meredek sziklafal veszi körül. A sziklafal tetejéről szép látványban lesz részünk, nemcsak maga a forrásban hanem a környező magas hegyek látványában is gyönyörködhetünk. A forrástól többféle túraútvonal indul, tetszés szerint lehet akár hegyi kilátó felé elindulni, akár a forrás völgy mentén sétálni.

A Cetina forrástól kétféle útvonal közül választhatunk. Ha kedvünk tartja, Knin felé vehetjük az irányt útközben megcsodálva a Dinara hegycsúcsot, Horvátország legmagasabb pontját. A hegycsúcsot egészen a kora nyári hónapokig hó fedi. Ha Sibenik óvárosában szeretnénk több időt tölteni, akkor ugyanazon az úton ahol jöttünk, visszakanyarodunk az autópálya felé. Körülbelül 1 óra alatt visszaérhetünk Sibenikbe.

A másik útvonal a Krka Nemzeti Parkon át vezet. Ha ezt az utat választjuk akkor Knin felé indulunk el. Knin város nevezetessége a sziklacsúcsra épült vár. A Krka Nemzeti Parkba legtöbben a vízesés miatt érkeznek, de akit érdekes a helyi történelem a vízeséstől északra ókori római romokat, és a Balkán egyik legnagyobb ortodox templomát is megnézheti a Krka folyó völgyében. Az út utolsó részében Vir sziget felé választhatjuk az autópályát vagy a tengerparti főutat. A szárazföld belsejében vezető főút kissé kietlen vidéken vezet, így ha erre a napra több látnivalót nem terveztünk, akkor érdemesebb az autópályán visszautazni Vir szigetre.
Útközben ... 
dinara horvátország legmagasabb hegycsúcsa cetina forrás horvátország cetina forrás horvátország kirándulás
Útvonal: Vir sziget - Krka viadukt: autópálya pihenő - Drnis - Cetina -  Knin - Krka - Vir sziget
Cetina forrás távolsága Vir szigettől: 2 óra
Túra időtartama: ~ 8 óra 
Megközelítés (QR-navi kód):
Még több érdekes látnivaló Vir sziget környékén részletesen, magyar nyelven >
Kis Dalmát Körút
sibenik óváros horvátország kirándulásVir szigettől délre két hangulatos tengerparti várost fedezhetünk fel: Zadar és Šibenik óvárosát. Šibenik a Krka Nemzeti Park közelében található egy festői öbölben. Reggel indulunk Vir szigetről, első megállónk a Krka Nemzeti Park közelében található viadukt, autópálya pihenő. Egy rövid pihenő, majd tovább haladunk Šibenikbe. A város legfőbb nevezetessége az óvárosi dombtetőre épült Szent Miklós erőd, ahonnan csodaszép panorámában gyönyörködhetünk. Nyugati irányban a tenger és a naplemente, észak felé a hegyek, keleti irányban Šibenik panorámája tárul elénk. A tengerparti sétányon fagyizók és mediterrán éttermek, pizzériák várnak. Júliusban Šibenik ad otthont a Nemzetközi Gyermekfesztivál nevű rendezvénysorozatnak, érdemes erre az időszakra időzíteni sibeniki látogatásunkat mert érdekes és sokszínű gyerekprogrammal várják az érdeklődőket az óvárosban. Ha Zadart már láttuk, nézzük meg a naplementét az erődből, a város felett. Ha még nem, akkor a késő délutáni órákban tovább indulhatunk Šibenikből, innen az autópályán háromnegyed óra alatt kényelmesen odaérünk.
Zadari városnézés: a késő délutáni órákban érdemes érkezni mert ilyenkor már nincs olyan meleg a falak közt. Az óváros egy viszonylag kis félszigetre épült, a látnivalókat körülbelül két óra alatt kényelmesen körbejárhatjuk. Amit mindenképpen nézzünk meg: a Tengeri Orgona, a Nap Üdvözlése és a főtér. Az óváros főterén épült Szent Donát templom a város jelképe, mellette 44 méter magas harangtoronyból nézhetünk le a városra és a környező szigetekre 15 kuna/fő belépőjegy ellenében. A kilátásért megéri felmenni a toronyba, ez az óváros legmagasabb építménye így pazar kilátásban lehet részünk.Az Orgona és a Nap Üdvözlése (a Világegyetemet és a Napot szimbolizáló napelemes rendszer ami este fényjátékkal szórakoztatja a nézelődőket) a tengerparti sétány nyugati végében található.    
sibenik óváros horvátország kirándulásÚtvonal: Vir sziget - Krka viadukt: autópálya pihenő - Šibenik - Drnis - Cetina -  Knin - Krka - Vir sziget

Cetina forrás távolsága Vir szigettől: 2 óra
Túra időtartama: ~ 8 óra 
Megközelítés (QR-navi kód):
Még több érdekes látnivaló Vir sziget környékén részletesen, magyar nyelven >
További információ a kirándulásról elérhetőségeinken, vagy a nyári hónapokban személyesen az apartmanháznál.
trogir split omis kirándulás horvátországbanNagy Dalmát Körút - Trogir - Split - Omiš / Makarska

Kirándulás Dalmácia legszebb tengerparti városaiban

Reggel indulunk Vir szigetről. 9 óra körül érkezünk Trogirba, ahol megállunk egy reggeli sétára, kávéra az óvárosban. Trogir után következő állomásunk Dalmácia "fővárosa" Split. A város nevezetessége egész Dalmácia egyik legnevezetesebb ókori emléke, Diocletianus Palotája ami az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. A harangtoronyból az egész városra és a távoli magas hegyekre is ráláthatunk. Diocletianus Palotája mellett igazi mediterrán halpiacra térhetünk be. Split óvárosában sétálni felér egy időutazással: gyönyörűen felújított középkori épületek, rendezett tiszta utcák és nyüzsgő turistaforgatag jellemzi. A régi épületek mellett érdekes kontrasztot mutatnak az új szállodák, lakó- és irodaépületek. A városi sétát egy könnyű dalmát ebéddel zárjuk például a Chops Grill - Steak & Seafood étteremben ami az óváros egyik legfinomabb konyhája igazi dalmát fogásokkal és minőségi steak-ekkel. Split után pedig folytatjuk utunkat tovább ...

Omiš Erőd- Fantasztikus panoráma a városra és a Cetina torkolatra 

omis erődOmis páratlan adottságokkal büszkélkedhet ami a város földrajzi fekvését illeti. A Cetina folyó a magas hágókon, meredek szurdokvölgyeken áttörve itt éri el a tengert. A város már a török időkben stratégiai jelentőséggel bírt. Omis felett egy meredek sziklafalra épült erődből páratlan kilátásban lehet részünk a városra és a Cetina szurdokvölgyére.

Omis mellett, a Cetina szurdokvölgyében is akad elegendő kaland és adrenalin: 150 méter magasan suhanhatunk kötélpályán a Cetina völgye felett. Ez az egyik leghosszabb és legmagasabb kötélpálya Horvátországban

 

cetina kanyon horvátország
Split közelében a Cetina folyó torkolatánál, meredek sziklafalak tövében fekszik Omis városa. Az óváros a már megszokott mediterrán hangulatot idézi szűk utcáival, pici ajándékboltjaival, pizzériákkal, éttermekkel és fagyizókkal. Omis gyönyörű környezetben fekszik. Szürke, meredek sziklafalak veszik körül, az óváros peremén pedig a rafting túrázók egyik kedvenc folyója, a Cetina ömlik a tengerbe. A Cetina folyó torkolatának érdekessége, hogy a mediterrán és hegyvidéki tájat és éghajlatot alig néhány kilométer választja el egymástól. A tenger felőli rész; a torkolat, Omis városa mediterrán éghajlatú szikrázó napsütéssel, majd egy-két alagúton átkelve a hegyek szárazföld felőli oldalán már hűvösebb, hegyvidéki idő fogad, igazi kirándulóidő van még nyáron is. A szurdokvölgyben találjuk a kötélpályát is.
omis cetina horvátország kötélpálya horvátország cetina szurdokvölgy omis mellett horvátországban

Útvonal: Vir sziget - Krka viadukt: autópálya pihenő - Trogir - Split - Omis - Vir sziget
További információ a kirándulásról elérhetőségeinken, vagy a nyári hónapokban személyesen az apartmanháznál.

 

Makarska: óvárosi séta és a Biokovo panorámaút - tengeri kilátás 1800 méterről
Csodaszép panoráma Makarskára és a szigetekre közel 2 kilométer magasról

kirándulás a biokovo nemzeti parkba és makarska városba dalmáciában

makarska kirándulás horvátországbanMakarska Dél-Dalmácia egyik legszebb vidékén, a Biokovo hegység lábánál fekszik. Érdekes kontraszt a magashegység meredek sziklafalai és a pálmafás tengerparti sétány látványa. Először az óvárost járjuk körbe, majd elsétálhatunk a tengeröblöt szegélyező sziklafalakra gyönyörködni a tenger látványában.
A Biokovo panorámaút 
Makarskától északra látványos, meredek hegyvonulat húzódik, a Biokovo hegység. Horvátország második legmagasabb pontja itt található, a közel 1800 méter magas Sveti Jure csúcs. Ide vezet egy keskeny, de autóval még járható hegyi út. Makarska belvárosától mintegy másfél óra távolságra. A hegyvidék jelentős területét (köztük a Sveti Jure csúcsot is) természeti értékeinek megőrzése érdekében nemzeti parkká nyilvánították. A túra érdekessége, hogy Makarska óvárosából, a tengerszintről indulunk és másfél óra múlva közel 1800 méter magasról tekinthetünk le a városra és a végtelen tengerre. Tavasszal még különlegesebb a látvány, ugyanis a pálmafákkal övezett makarskai tengerpart hátterében a még havas, fehér hegycsúcsokat látjuk ... érdekes kontrasztot jelent a pálmafás, mediterrán sétány a havas hegycsúcsokkal a háttérben. Pulóver, melegebb ruha valamint zárt cipő a nyári hónapokban is ajánlott.   
A túra érdekessége, hogy a tengerszintről indulunk Makarska óvárosából és egy óra múlva már közel 2 kilométer magasról nézelődhetünk, gyönyörködhetünk a horvát szigetekben, Makarska távoli panorámájában és a végtelen tenger látványában.
További információ és helyfoglalás elérhetőségeinken, vagy a nyári hónapokban személyesen az apartmanháznál.

Útvonal: Vir sziget - Skradin- Vir sziget
Velebit hegyvidéki túra

cseppkőbarlang horvátország látnivalók útban vir sziget felé

Vir szigetről, a mediterrán tengerpartról másfél óra utazással egy teljesen más világba csöppenhetünk ezen a kiránduláson. A Velebit hegyvidék déli része nemzeti park, köszönhetően a ritka állat- és növényfajoknak és a látványos természeti képződményeknek, értékeknek. A Paklenica Nemzeti Park a legnépszerűbb úticél ezen a környéken amire egy teljes napot érdemes rászánnunk. De nemcsak a Paklenica Nemzeti Parkot érdemes megnézni:

Ez a túra egy kicsit más környékre kalauzol minket, mégpedig a környék legnagyobb cseppkőbarlangjaiba. A Vir szigethez, Zadarhoz közelebbi a Rovanjska cseppkőbarlang. Kicsit távolabb, körülbelül másfél órára Vir szigettől a Velebit hegység túloldalán, Gracac város közelében pedig a Cerovac-i cseppkőbarlangot látogathatjuk meg. A Cerovacke cseppkőbarlang teljes hossza mintegy 7 kilométer, ebből körülbelül 700 méter hosszű Alsó Barlangnak és a Felső Barlangnak nevezett szekció látogatható. A barlang egykor medvék búvóhelyéül is szolgált, erről tanúskodnak a feltárt leletek, csontok valamint a medvék karmainak nyoma a barlang falán. A barlangban egész évben 5 és 11 fok közötti hőmérséklet uralkodik, így a nyári hónapokban is szükséges melegebb ruházat, valamint zárt túracipő.

túrák indulási időpontjai  belépő árak

Mit vigyünk: meleg ruha, túrabakancs/cipő a nyári hónapokban is szükséges.

Megközelítés (QR-navi kód)
Még több érdekes látnivaló Vir sziget környékén részletesen, magyar nyelven >
A túrákon szerzett élményei mellett egy igazi dalmát borkóstoló emlékével is gazdagodhat   

horvátország borkóstolás dalmát gasztronómia

Dalmácia Ízei és Zadar ezeréves történelme    

Napsütötte domboldal, csillogó kék tenger és a Petrcane öböl fantasztikus panorámája. Horvátország páratlan természeti értékei mellett kóstoljon bele a dalmát gasztronómiába is. Családias környezetben barátságos fogadtatás várja Vir szigettől alig 20 percre Zadar környékének egyik legjobb borászata. Kóstolja meg a helyi sajtokat, fügelekvárt és friss tengeri ételeket finom dalmát borok kíséretében.   

A borászatban 40 személyes terem + 40 fővel bővíthető fedett terület áll rendelkezésre akár családi ünnepségek helyszínéül is tökéletes választás. A borkóstolót háromnegyed órás körbevezetés előzi meg a szőlőbirtokon. A borkóstoló után felfedezhetjük Zadar óvárosát: sétáljunk egyet az óvárosi félsziget macskaköves utcáin, kapaszkodjunk fel a Szent Donát Templom melletti harangtorony csúcsára egy páratlan Zadari panorámáért. Időzzünk el a Tengeri Orgonánál vagy nézzük sétahajóról a naplementét.

horvátország borkóstolás
A borkóstolóval egybekötött Zadari városnézés egyénileg, kötetlenül - magyar útikalauzunkkal is lehetséges - vagy szervezett program keretében transzferrel, így senkinek sem kell kihagynia a dalmát borokat a vezetés miatt :)

 

További látnivalók Horvátországban, Vir sziget közelében ITT
Apartman - Árakhoz kattintson IDE!
Főoldalra való visszatéréshez IDE!
Címkék: egésznapos családi kirándulások Vir szigetről, Horvátország, látnivalók Vir sziget és környékén

  

 

 

 
villadobra.hu PageRank